tisdag 12 februari 2008

Gustavsbergare och nyttiga muffins

Har inte lagat så mycket mat i helgen. I lördags blev det en enkel pastagratäng med rökt lax.

Koka 300 g tagliatelle. När ett par minuter återstår kokar du med 1 stor purjolök i smala strimlor. Häll av vattnet och blanda ner 250 g kallrökt lax i mindre bitar, 2 pkt färdig ostsås (eller gör egen på 5 dl mjölk och riven ost), skal och saft från en halv citron samt salt och peppar. Häll pastan i en form och gratinera i 250 grader 12-15 minuter.

Bakade bröd också. Det enda besvärliga är att komma ihåg att göra en fördeg kvällen innan men minns du bara det är det ett rätt enkelt recept. Gustavsbergare heter de här bröden.

Blanda ihop 2 dl grahamsmjöl, 1 dl grovt rågmjöl och 1 msk brödkryddor i en skål. Häll över 4 dl kokande vatten. Rör om, täck över ordentligt och låt stå till dagen därpå. Blanda då ner 1 msk salt och 1 paket jäst. Rör om och häll sedan över 3 dl vatten (lite varmare än ljummet). Tillsätt också 13 dl vetemjöl. Arbeta ihop degen (enklast med händerna) och låt den jäsa 40 minuter. Baka ut degen till två limpor och lägg på tvären på en plåt. Strö över mjöl och nagga rätt så djupt med en gaffel på några ställen i varje bröd. Jäs 15 minuter. Snitta bröden med vass kniv. Jag brukar göra tre sneda snitt från varje långsida så det blir ett rutmönster. Snitta lagom djupt. Jäs 15 minuter till.
Sätt ugnen på 250 grader. Sätt in bröden och sänk till 200. Grädda i 30 minuter. Låt svalna utan duk om du vill ha en rätt hård yta.

Har också bakat några nyttiga mellismuffins. Grädda dem inte för länge. Det gjorde jag. Kanske drygt en kvart för de lite mindre. Enjoy.

Inga kommentarer: