tisdag 5 februari 2008

Älgfärs och sesamwokad quorn

Puh. Har lagat mat hela kvällen och måste strax hänga tvätt. Det är jobbigt att vara husmoderlig... Hann inte laga nån mat i helgen och är lite less på att äta rödbetssoppa och jamies gryta. Tanken med kvällens matlagning var därför att öka på matlådeförrådet. Det gick bra :-).

Började med att göra viltfärsgryta på älgfärs. Med lite extra soja och några matskedar lingonsylt samt lite viltkrydda blev det riktigt gott tillsammans med fullkornsris.

Gjorde sen en veggo-rätt: sesamwokad quorn med bönor och heta rotfrukter
1 paket quornbitar
2 msk soja + lite extra
1 lime
2 msk sweet chilisås
3 cm färsk ingefära
2 msk sesamfrön
2 msk sesamolja
3 vitlöksklyftor
1 röd lök
1 gul paprika
blandade rotfrukter:
t ex 3 morötter, 2 palsternackor, 1 persiljerot
1 chilifrukt (kan uteslutas)
1 msk olivolja
5 limeblad, färska eller torkade
250 g haricots verts
1 msk sesamfrön
Häll upp de frusna quornbitarna i en bunke. Slå över soja, pressad lime, sweet chili, riven färsk ingefära, hälften av sesamfröna, 1 msk sesamolja och en pressad eller riven vitlöksklyfta. Blanda och låt bitarna dra åt sig av marinaden medan du fixar resten.
Skala och hacka de andra vitlöksklyftorna, skala och skär löken i klyftor. Kärna ur och skär paprikan i bitar. Skala rotfrukterna och skiva morötterna i remsor med osthyveln. Skär övriga rotfrukter i skivor. Kärna ur chilifrukten och finhacka.
Hetta upp resten av sesamoljan och lite olivolja i en wok eller vid stekpanna. Börja med löken och låt den fräsa någon minut, tillsätt hackad vitlök, chili, limeblad och fräs någon minut innan du häller i quornbitarna med sin marinad, rotfrukterna, paprika och mot slutet haricots verts. Fräs i cirka fem minuter under omrörning. Häll på lite extra soja och strö över resten av sesamfröna.
Kokade matvete till.

Avslutade med att göra en tomatsås med squash, röd paprika, rödlök och vitlök. Smaksatte med salt, peppar och balsamvinäger. Normalt sett brukar jag steka kycklingfilé i ugn marinerad i soja och vitlök men idag blev det tonfisk. Bulgur till det.

Så där ja. Nu måste jag vika ihop förra veckans tvätt för att få plats med veckans :-). Ha en bra matvecka!

Inga kommentarer: