Har varit riktigt flitig i helgen. Har lagat mat och bakat bröd i flera omgångar. Inledde med att göra hemgjord pizza på fredag kväll. De senaste gångerna har jag småfuskat och köpt de små rören med färdig deg och sås men kände att det var dags för the real thing. Egentligen inte alls komplicerat och mycket godare. Gör en bra pizzadeg så här (och så klart är det Annas recept ur Annas mat): Rör ut ett kvarts paket jäst i en halv tsk salt och en tsk honung. Häll över 2 dl ljummet vatten och 2 msk mjölk samt 2 msk olivolja. Rör ner 5 dl vetemjöl. Jäs i 40 minuter. Baka ut på valfritt sätt. Gjorde pizzan i en ugnsform vilket hade både fördelar och nackdelar. Fördelarna var att pizzan fick ganska tjock botten och lite panpizza-konsistens. Nackdelen var att det var svårt att få plats med all fyllning. Denna gång hade jag skinka, tonfisk, rödlök, champinjoner och svarta oliver. Toppade också med en klump mozzarella i mindre bitar. Kokade för övrigt inte tomatsåsen utan rörde bara ihop krossade tomater med salt, socker, balsamvinäger, pressad vitlök, oregano och basilika samt salt och peppar. Blev lika bra som den kokta.
Till lunch på lördag gjorde jag en rejäl sats rödbetssoppa. Fick ta fram den stoora kastrullen. Har gjort en riktigt ambitiös variant med hela köttbitar några gånger men det här var en bra och betydligt snabbare veggo-variant. Serverade med gräddfil och nybakade kikärtsbröd. Låter mysko men är riktigt gott. Testa receptet får du se själv!
Middag på lördag blev den tidigare omnämnda Jamie Oliver-grytan. Den var inte alls besvärlig att göra men skulle vara tre timmar i ugnen. Så det gäller att planera... Följde i stort sett receptet men istället för en gryta fick jag lägga köttet och grönsakerna i en ugnssäker form och täcka med folie. Funkade det med.
Slutligen bakade jag Rofans vardagsbröd på söndag. Också den så klart ett Anna-recept från Oliver och Timjan. Så där ja. Baka på!
tisdag 29 januari 2008
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar