tisdag 22 april 2008

Scones och smulpaj


Hade ingen inspiration förra veckan men nu har det vänt! Den eminenta internetspanaren U skickade en länk till en brödblogg som verkligen inspirerade. Bakade brödet från 10/4. Innehöll bara mjöl, jäst, vatten och salt men blev riktigt gott. Ska göra något av surdegsbröden till helgen.

Gjorde också scones från Annas senaste bok. Enkelt och mycket gott.
Blanda ihop 6,5 dl vetemjöl med 1/2 tsk salt samt 2 tsk bakpulver i en skål. Rör ner 2 dl tjock grekisk yoghurt och 1 dl vatten. Blanda snabbt ihop till en deg. Dela degen i 4 bitar och gör varje bit ett par cm tjock och någorlunda rund. Lägg på plåt och skåra varje cirkel i fyra bitar. Grädda 10-12 minuter i 250 grader.

Smulpaj är också gott tycker jag. Speciellt med rabarber. Hade fryst rabarber som jag alltid kokar upp och häller av vattnet ifrån. I receptet står det att 500 g rabarber är lagom men jag tog två påsar, alltså ett kilo. Blir inte mycket kvar efter uppkoket (kanske räcker 500 g om rabarbern är färsk och då tar du 1 dl socker och 1 msk potatismjöl). Blanda rabarbern med 1,5 dl socker och 1,5 msk potatismjöl. Smält 125 g smör i en kastrull. Blanda i 1,5 dl mjöl, 1,5 dl havregryn samt 1 msk socker. Fördela smulorna över rabarbern. Grädda 30 minuter i 225 grader. Servera gärna med vaniljvisp.
Så ett favoritrecept för mina kära HP3:or. Mammas chokladtårta.
Smält 150 g smör, 100 g mörk blockchoklad samt 100 g ljus blockchoklad.
Vispa 4 ägg med 2 dl strösocker.
Blanda i 1/2 dl vetemjöl samt 1/2 tsk bakpulver. Rör ner smör- och chokladblandningen.
Grädda 30 minuter i 175 grader. Använd gärna en form med löstagbar kant. Knäpp då fast ett bakplåtspapper i botten på formen. Är det en teflonform räcker det med att smörja den med smör.
När kakan kallnat smälter du ihop glasyren så här:
3/4 dl grädde (valfri fetthalt men jag tar vispgrädde)
1 msk smör
1,5 msk florsocker
resten av blockchokladen, dvs 100 g ljus och 100 g mörk
Bred glasyren på kakan (förhoppningsvis har det blivit en fördjupning i mitten så häll bara ner glasyren där). Tror det får räcka för denna gång.

tisdag 8 april 2008

Pasta och potatis

En lyckad mathelg igen. Gjorde en god pasta till lunch på söndag. Var med i nåt av årets AoM. Koka pasta till 4 personer. Mixa grillad paprika med creme fraiche, salta och peppra. Strimla 250 g färdigstekt rostbiff samt en förpackning sockerärtor. Fräs rostbiff och sockerärtor i en stekpanna, salta och peppra. Rör ihop sås och pasta. Toppa med fräset.

Fick en fin älgstek av min kompis T i födelsedagspresent. Brynte den runt om i smör, saltade och pepprade. Hällde i en knapp dl rödvin samt ett par dl vatten och lite kalvfond och lät steken bräsera i två timmar. Skivade upp den och gjorde sås på skyn samt en förpackning oatly, soja, lite vinbärsgele samt salt och peppar. Serverade med gele, haricot vertes och brysselkål samt mycket goda ugnsrostade rotsaker. Gott, gott, gott. Lite rödvin slank också ner. Gör ugnsrotsakerna så här. Skär potatisar i klyftor och lägg i form. Skär morötter i mindre bitar samt kålrot i ännu mindre bitar. Blanda med potatisen. Strö över rosmarin och timjan. Salta och peppra samt pressa över en ordentlig vitlöksklyfta. Sist lite olja. Blanda ihop med fingrarna och se till att vitlöken fördelas någorlunda jämnt. In i ugnen ca 1 timme i 200 grader. Lite flingsalt skadar inte.

Till efterrätt ugnsbakad mango. Fick Annas senaste bok Under valnötsträdet i påskpresent av kära mor. Mycket uppskattat och framförallt innehöll den mycket god mat. Mangon kommer därifrån. Lägg mangobitar eller klyftor i ugnssäkra portionsformar. Ta 2 tsk smör per person, 1,5 msk mörk rom samt 1 msk råsocker. Fördela i formarna och in i ugnen 10 min i 250 grader. Låt svalna lite. Servera med glass. Använde fryst (tinad :-) mango. Funkade utmärkt.

tisdag 1 april 2008

Västerbottenspaj och tonfisksallad

Vid ett besök hos pappas faster A fick jag en god paj. Gillar egentligen inte paj eftersom jag oftast tycker de bara är feta men den här var riktigt god. Välj själv om du vill stoppa rensteken i pajen eller servera den till. Jag gjorde det senare för då tror jag den kommer mer till sin rätt. Lite kul sallad till (jag stoppade i tunt skuren fänkål) skadar ju inte heller. Välj själv vilken pajdeg du vill göra. Jag gjorde Mat-Tinas pajdeg eftersom den bara innehåller 50 gram fett. Jag bytte ut 1 dl vetemjöl mot graham. Dock ska du tänka på att den degen är större än en mer traditionell så ha en stooor pajform. Det hade inte jag vilket resulterade i att halva äggstanningen hamnade på botten i ugnen. Nåja, att rengöra ugnen då och då skadar ju inte iofs. Kanske en sockerkaksform med löstagbar kant. Då kan du trycka upp pajdegen ordentligt längs kanten och sedan ta bort kanten när du tagit ut den ur ugnen. Ger stilpoäng jämfört med en vanlig ordinär pajform :-).

När du tryckt ut din pajdeg i valfri form lägger du i 225 g broccolibuketter och 1 dl svamp (jag tog 1 stor burk vilket nog är lite mer, självklart är färsk, smörfräst svamp godare). Strö över 125 g riven västerbotten (en förpackning färdigriven är 150 g så ta hela den om du inte är så noga (eller räknar points)). Lägg också eventuellt i 100 g rökt renstek. Gör sedan en äggstanning på 3 ägg, 3 dl mjölk samt salt och peppar. Häll den i pajskalet och grädda 30 minuter i 200 grader.

Gjorde också en rätt så god tonfisksallad i söndags. Koka valfri mängd potatis. Låt svalna lite, skala och skär i lagoma bitar. Marinera rödlök medan potatisen kokar. Strimla löken och lägg den i en skål med lite citronsaft, rödvinsvinäger och lite olja. Rör också i lite valfri senap och en skvätt vatten samt salt och peppar innan potatisen blandas ner. Marinaden gör rödlöken mkt mildare. Blanda sen ner haricot vertes (koka upp frysta, häll av vattnet och låt svalna lite), 1 burk tonfisk, några svarta oliver samt ruccola eller spenatblad. Smaka av och ät medan salladen fortfarande är ljummen.