Hade ingen inspiration förra veckan men nu har det vänt! Den eminenta internetspanaren U skickade en länk till en brödblogg som verkligen inspirerade. Bakade brödet från 10/4. Innehöll bara mjöl, jäst, vatten och salt men blev riktigt gott. Ska göra något av surdegsbröden till helgen.
Gjorde också scones från Annas senaste bok. Enkelt och mycket gott.
Blanda ihop 6,5 dl vetemjöl med 1/2 tsk salt samt 2 tsk bakpulver i en skål. Rör ner 2 dl tjock grekisk yoghurt och 1 dl vatten. Blanda snabbt ihop till en deg. Dela degen i 4 bitar och gör varje bit ett par cm tjock och någorlunda rund. Lägg på plåt och skåra varje cirkel i fyra bitar. Grädda 10-12 minuter i 250 grader.
Smulpaj är också gott tycker jag. Speciellt med rabarber. Hade fryst rabarber som jag alltid kokar upp och häller av vattnet ifrån. I receptet står det att 500 g rabarber är lagom men jag tog två påsar, alltså ett kilo. Blir inte mycket kvar efter uppkoket (kanske räcker 500 g om rabarbern är färsk och då tar du 1 dl socker och 1 msk potatismjöl). Blanda rabarbern med 1,5 dl socker och 1,5 msk potatismjöl. Smält 125 g smör i en kastrull. Blanda i 1,5 dl mjöl, 1,5 dl havregryn samt 1 msk socker. Fördela smulorna över rabarbern. Grädda 30 minuter i 225 grader. Servera gärna med vaniljvisp.
Så ett favoritrecept för mina kära HP3:or. Mammas chokladtårta.
Smält 150 g smör, 100 g mörk blockchoklad samt 100 g ljus blockchoklad.
Vispa 4 ägg med 2 dl strösocker.
Blanda i 1/2 dl vetemjöl samt 1/2 tsk bakpulver. Rör ner smör- och chokladblandningen.
Grädda 30 minuter i 175 grader. Använd gärna en form med löstagbar kant. Knäpp då fast ett bakplåtspapper i botten på formen. Är det en teflonform räcker det med att smörja den med smör.
När kakan kallnat smälter du ihop glasyren så här:
3/4 dl grädde (valfri fetthalt men jag tar vispgrädde)
1 msk smör
1,5 msk florsocker
resten av blockchokladen, dvs 100 g ljus och 100 g mörk
Bred glasyren på kakan (förhoppningsvis har det blivit en fördjupning i mitten så häll bara ner glasyren där). Tror det får räcka för denna gång.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar