onsdag 29 augusti 2007

Kalenderflickorna




Ni som läst det första inlägget på den här bloggen (och det har ni väl allihopa...) drar er kanske till minnes matkalendern jag och mina kära väninnor påbörjade för några år sen. Nu har en av dem letat fram några av bilderna, scannat in dem, redigerat dem och snällt mailat över dem till mig. Tack U (som hade det tvivelaktiga nöjet att redigera bort sina tår på några av bilderna).




Vet inte hur mycket jag ska kommentera utan lämnar kanske över tyckandet till er. Dock kan jag väl iaf få säga att jag själv är impad över nivån på vår ambition. Till förrätten hade vi vitt vin, till varmrätten rött och till efterrätten kaffe. Alltså det har vi väl annars med men jag tänkte att vi var noga med att få med glasen på bilderna. Räckte liksom inte med maten och dukningen... Dessutom såg jag också att vi(eller helt klart jag :-) till påsk inte nöjde mig med att servera en efterrätt utan tre... Får skylla på att jag ville använda de avlånga tallrikarna jag inhandlat på Granit och med mycket möda släpat hem från Sthlm.

Om jag ska tolka bilderna rätt verkar vi på nyår ha ätit risotto med pilgrimsmusslor, kanske oxfilé med vitlökspotatis och den berömda efterrätten som jag inte minns vad det är med hallonpuréstänken... U har iaf döpt bilden till bloody hallonsås och det var väl mycket passande.

Påskmaten verkar ha varit räkor med bröd och vitlöksmör samt svarta oliver, ett gratinerat potatismos med sparris och spenat som A prompt skulle ha. Till moset kyckling med nån glaze (kanske citrus och ingefära) från Borssén-kokboken och till efterrätt verkar det vara italienskt tema. Vin santo med italiensk skorpa, apelsinsorbet med vaniljdroppar samt tiramisu. Mätta och belåtna borde vi iaf ha varit... Ni lägger väl också märke till omsorgen kring dukningen. Guld till nyår samt gult och kycklingar till påsk...

För att raskt återvända till nuet är det dags att baka ut Annas havrebaguetter från Oliver och Timjan. Blanda ihop ett halvt paket jäst med 2 tsk salt och 1 msk honung. Häll på 6 dl ljummet vatten, 2,5 dl fiberhavregryn samt 10 dl vetemjöl. Rör tills allt mjöl är inrört i degen. Jäs 1-2 timmar. Tog receptet från huvudet. Nån kan väl testa och se om det stämmer :-). Häll ut degen på mjölat bakbord utan att knåda. Dela i tre delar med hjälp av degskrapa. Vrid baguetterna och lägg på plåt. Grädda i 260 grader i 15 minuter. Vrid ner till 150 och grädda 15 minuter till.

Sista grejen idag blir mina inlagda körsbär. Satte körsbär med kärnan kvar i glasburk. På med hälften så mycket socker som körsbär. Täck med vit rom. Låt stå typ en månad. Skaka då och då så sockret löser sig. Gjorde det igår. Får återkomma om en månad. Inga bilförare kommer dock att bli bjudna :-).

tisdag 21 augusti 2007

Chili

Hmm, har märkt att (alltför?!) många av mina recept här innehåller chili. Här kommer iaf två till. Som vanligt kan väl ni lite känsliga ta hälften eller nåt. Gjorde bra lunch i lördags. Chili- och limemarinerad lax med thai-gurka. Följde receptet men tog 1 msk sesamolja och 1 msk rapsolja. Lät laxen ligga kvar i marinaden när den åkte in i ugnen. Har mer eller mindre gått över till att enbart köpa färdiga portionslaxbitar. Slött, jag vet och förmodligen också oekonomiskt. Dock mycket enkelt. Steker laxbitarna 15 minuter i 225 grader oavsett hur jag preparerat dem. Jasminris till. Gott men starkt så tänk på chilimängden.

Andra rätten på chili-temat var en riktig snabbrätt. Sätt på pastavatten. Stek färsk skinka eller fräs kassler (brukar inte äta gris jag vet men ibland måste man ju variera sig...). Tillsätt 1 burk lätt creme fraiche (med eller utan laktos), 1 msk torkad basilika och 1 röd chili. Hade ingen färsk chili igår utan tog typ en tesked sambal oelek. Pressa i en klyfta vitlök. Salta och peppra. Satte också i lite färsk bladpersilja men hade nog funkat bra med bladspenat samt en skvätt vitt vin om man vill festa till det lite. Svamp hade nog också fungerat. Starkt så ta lite sambal i taget... Tagliatelle gott till. Gjorde också en tomatsallad med gröna oliver och olivolja, salt och peppar.

fredag 17 augusti 2007

Back in business

Tjoho. Så var första veckan på jobbet avklarad. Fast fick en ledig bonusdag i måndags som jag använde till att laga lite mat. Nu är ju matlådans tid här igen...

Gjorde korv stroganoff till lunch. Snabbt men kanske inte så elegant. Det receptet behöver jag väl inte ge er som läser denna blogg, eller hur? Kan ni inte laga den rätten går inte världen under heller. Det finns mycket godare mat att laga :-).

Ägnar istället lite tid åt resten av matlagningen. Gjorde fyllda auberginer från senaste Allt om Mat samt en ny vegetarisk lasagne. Har ju tyvärr fått överge den fina veggo-lasagnen från Annas mat då den innehåller rätt mycket keso. I dessa laktosöverkänsliga dagar känns inte det helt rimligt. Men tack och lov så var den nya lasagnen jag gjorde minst lika bra. Måste ha ett recept utan vitsås för det ids jag helt enkelt inte göra...

Nåja. För att återgå till auberginerna. Dela auberginer på längden. Gröp ur det mesta av köttet och baka skalen i ugnen i 200 grader ca 25 minuter. En halva per person blir bra. Mängderna nedan för 6 personer. Dvs köp 3 lagom stora auberginer.

Tärna det du tog ut ur auberginen och blanda med hacket av 6 champinjoner, 2 vitlöksklyftor och en röd chili. Tillsätt 1 tsk salt, 1/2 tsk svartpeppar, 1,5 msk mango chutney, 1,5 msk fransk senap, 1 tsk sambal, 1/2 tsk paprikapulver, 1/2 tsk spiskummin och 1 tsk torkad timjan.

Fräs ca 500 gram köttfärs eller för vego-effekt 1 påse quorn-färs och krydda med salt och peppar samt 1 msk soja. Rör ner aubergineröran. Låt puttra ca 10 minuter. Fördela röran i aubergineskalen. Hacka ca 12 marinerade soltorkade tomater och lägg på. Fördela också ett paket fetaost i mindre bitar ovanpå tomaterna. Gratinera ca 10 minuter i 200-225 grader.

I Allt om Mat fanns det också recept på ett rotsaksknyte i folie att servera till. Gjorde det men orkar inte ge er receptet. Så gott var det inte. Potatis, pasta, ris eller kanske bulgur blir nog lika bra och mycket mindre gormigt. Köttfärsröran blir (kanske inte helt oväntat :-)) rätt stark bara så ni vet.

Lasagnen var lätt att göra och god att äta. Pasta som lunch är ingen dålig idé. För en bra lunch gör så här:

Fräs hacket av 2 gula lökar och 2 vitlöksklyftor samt 1/2 -1 hackad röd chili i lite olja. Ta en halv chili om ni är lite känsliga. Tillsätt 1 burk tomatkross, 2 dl matlagningsgrädde, 2 morötter i stavar och 2 zucchini i bitar. (Kom på att jag stoppade i en röd paprika och några champinjoner också). Krydda med 2 tsk salt, 1/2 tsk strösocker och svartpeppar. Låt puttra i 10 minuter. Tillsätt en kruka strimlade basilikablad.

Börja med 1/3 av den röda såsen i en rätt så stor form. Fyll på med hälften av 250 g tinad bladspenat och ett halvt paket smulad fetaost. Lasagneplattor ovanpå. Tror jag tog 6 plattor i varje lager. Kör ett varv till på samma sätt och avsluta med sista tredjedelen av såsen. Toppa med 150 g riven ost. Var lite små-lat och tog färdigriven gratängost. Grädda ca 40 minuter i 200 grader. Låt den stå och vila några minuter om du ska äta den direkt. Det blir sex bra portioner. Med en avokado och en tomat så blir du mätt hela eftermiddagen.

Ska laga mer mat i helgen. Återkommer med vad det blir. Förresten blev kavringen mycket lyckad. Surdeg är inte dumt i bröd.

tisdag 7 augusti 2007

The return of rutiner

Har inte skrivit här på ett tag av det enkla skälet att jag inte lagat särskilt mycket mat. Har nog inte lagat mycket mat tidigare i sommar heller när jag tänker efter. Tycker mest att jag har bedömt andras matlagning :-). Men med en vecka kvar av sommarlovet är det dags att börja skärpa till sig igen. På det sättet ska det bli skönt att börja om att jobba.

Lagade iaf en thai-curry i torsdags. Vad som hände efter thai-curryn var uppäten är tack och lov inte relevant för denna blogg... Gjorde en kombo mellan mitt genuina recept från Ao-nang där jag och EB lagade mat för ganska många år sen nu och ett recept från en chicklit-bok som inte var särskilt bra. Varje kapitel inleddes dock med ett recept (huvudpersonen arbetade som kock) och det var därifrån jag fick inspirationen. Fräste först färsk svamp (dålig idé då curryn fick en tråkig, brun färg), aubergine och paprika i olja. Mitt tips är att använda konserverad svamp istället. I med riktig röd curry-pasta (köp i thai-butiken, hoppa över andra varianter), låt den fräsa och försök röra ut den i oljan. Akta dig, det stänker! Häll på kokosmjölk och rör ut curry-pastan i den. Tillsätt kyckling i bitar, kaffir-limeblad som du klipper ner med sax, riven ingefära, fisksås och lite socker. Låt koka några minuter. Tillsätt minimajs, böngroddar och bambuskott. Vattenkastanjer funkar också men de var slut på Willys. Smaka av med japansk soja, limesaft och möjligen mer curry-pasta beroende på hur stark du vill ha den. Garnera med thai-basilika och/eller koriander. Servera med jasminris. Enjoy!

Har också äntligen kommit mig för att göra müsli. Det tog sin lilla tid (läs typ hela sommaren) men nu har jag precis tagit ut en långpanna ur ugnen. Receptet kommer från Annas Kärlek, Oliver och Timjan men jag har gjort om det lite. Gör så här:
Blanda ihop 7 + 7 dl fiberhavregryn och rågflingor i en stor bunke. Tillsätt 2 dl solroskärnor, 1 dl kokosflingor, 1 dl hela linfrön och 1 dl råsocker. Blanda runt och tillsätt 2 dl vatten och 5 msk rapsolja. Rör om. Olja en långpanna och häll ut röran. Krama med fingrarna så vätskan fördelar sig jämnt. Rosta i 200 grader. Enklast är att sätta en timer på 6 minuter. Ta ut, rör om och sätt in igen. Rör om 3 gånger = 24 minuter i ugnen totalt. Låt müslin svalna och tillsätt gärna vete-groddar och krossade linfrön. Jag vet att det är hela linfrön i också men tydligen är helt linfrö och krossat linfrö bra på olika saker. Kommer tyvärr inte ihåg skillnaden men spela roll. Linfrö is good for you :-). Russin ska också i men föredrar att stoppa dem direkt i tallriken när jag ska äta müslin. Det var allt. Får berätta i nästa inlägg om kavringen jag ska börja baka imorn. Har iaf livat upp min rågsurdeg...