Tjoho. Så var första veckan på jobbet avklarad. Fast fick en ledig bonusdag i måndags som jag använde till att laga lite mat. Nu är ju matlådans tid här igen...
Gjorde korv stroganoff till lunch. Snabbt men kanske inte så elegant. Det receptet behöver jag väl inte ge er som läser denna blogg, eller hur? Kan ni inte laga den rätten går inte världen under heller. Det finns mycket godare mat att laga :-).
Ägnar istället lite tid åt resten av matlagningen. Gjorde fyllda auberginer från senaste Allt om Mat samt en ny vegetarisk lasagne. Har ju tyvärr fått överge den fina veggo-lasagnen från Annas mat då den innehåller rätt mycket keso. I dessa laktosöverkänsliga dagar känns inte det helt rimligt. Men tack och lov så var den nya lasagnen jag gjorde minst lika bra. Måste ha ett recept utan vitsås för det ids jag helt enkelt inte göra...
Nåja. För att återgå till auberginerna. Dela auberginer på längden. Gröp ur det mesta av köttet och baka skalen i ugnen i 200 grader ca 25 minuter. En halva per person blir bra. Mängderna nedan för 6 personer. Dvs köp 3 lagom stora auberginer.
Tärna det du tog ut ur auberginen och blanda med hacket av 6 champinjoner, 2 vitlöksklyftor och en röd chili. Tillsätt 1 tsk salt, 1/2 tsk svartpeppar, 1,5 msk mango chutney, 1,5 msk fransk senap, 1 tsk sambal, 1/2 tsk paprikapulver, 1/2 tsk spiskummin och 1 tsk torkad timjan.
Fräs ca 500 gram köttfärs eller för vego-effekt 1 påse quorn-färs och krydda med salt och peppar samt 1 msk soja. Rör ner aubergineröran. Låt puttra ca 10 minuter. Fördela röran i aubergineskalen. Hacka ca 12 marinerade soltorkade tomater och lägg på. Fördela också ett paket fetaost i mindre bitar ovanpå tomaterna. Gratinera ca 10 minuter i 200-225 grader.
I Allt om Mat fanns det också recept på ett rotsaksknyte i folie att servera till. Gjorde det men orkar inte ge er receptet. Så gott var det inte. Potatis, pasta, ris eller kanske bulgur blir nog lika bra och mycket mindre gormigt. Köttfärsröran blir (kanske inte helt oväntat :-)) rätt stark bara så ni vet.
Lasagnen var lätt att göra och god att äta. Pasta som lunch är ingen dålig idé. För en bra lunch gör så här:
Fräs hacket av 2 gula lökar och 2 vitlöksklyftor samt 1/2 -1 hackad röd chili i lite olja. Ta en halv chili om ni är lite känsliga. Tillsätt 1 burk tomatkross, 2 dl matlagningsgrädde, 2 morötter i stavar och 2 zucchini i bitar. (Kom på att jag stoppade i en röd paprika och några champinjoner också). Krydda med 2 tsk salt, 1/2 tsk strösocker och svartpeppar. Låt puttra i 10 minuter. Tillsätt en kruka strimlade basilikablad.
Börja med 1/3 av den röda såsen i en rätt så stor form. Fyll på med hälften av 250 g tinad bladspenat och ett halvt paket smulad fetaost. Lasagneplattor ovanpå. Tror jag tog 6 plattor i varje lager. Kör ett varv till på samma sätt och avsluta med sista tredjedelen av såsen. Toppa med 150 g riven ost. Var lite små-lat och tog färdigriven gratängost. Grädda ca 40 minuter i 200 grader. Låt den stå och vila några minuter om du ska äta den direkt. Det blir sex bra portioner. Med en avokado och en tomat så blir du mätt hela eftermiddagen.
Ska laga mer mat i helgen. Återkommer med vad det blir. Förresten blev kavringen mycket lyckad. Surdeg är inte dumt i bröd.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
Mycket bra tips syrran. Ska testa så fort jag blir lite mer i matlagningstagen...//Therese
Skicka en kommentar