måndag 24 september 2007

Nudlar, scones och guacamole

Hurra! Den här gången har jag faktiskt några recept att välja på. Tyckte dessutom det blev en trevlig geografisk spridning på recepten. Lite Asien, lite Europa och lite Sydamerika.

Är hör och häpna inte heller tvungen att ta helgmatlagningen även om den var lyckad i helgen. Ni som inte prenumererar på Allt om Mat och gillar nudlar i olika varianter kan med fördel springa till närmsta kiosk och köpa senaste numret. Åt en variant hos U i lördags och testade en annan själv i går. Hennes var med kyckling som wokades med nudlar, salladslök, paprika och cashewnötter. Jag gjorde en laksabuljong på kokosmjölk, röd chili, ingefära och limeblad som jag sen hällde över nudlar, räkor, röd paprika och sugar snaps. Fisksås, socker och limesaft fick smaksätta hela anrättningen. Gott och faktiskt inte alltför starkt. Hade gärna haft i salladslök även här och så klart koriander men tyvärr var Willys grönsaksavdelning inte alltför välfylld på söndag förmiddag. Köp gärna nudlarna och annat roligt i thai-butiken. Många sorter att välja bland och det känns på en gång mycket mer genuint. Köp curry-pasta när ni ändå är där. Detta kan jag ha sagt förut men det kan inte sägas för många gånger. Den röda är min favorit. Undvik curry-pastan i de vanliga butikerna.

Tänkte förmedla två snabba recept denna gång. Annas scones och guacamole. På bägge finns olika varianter men de här är mina favoriter. Än en gång är det alltså Anna som får stå för ett recept i denna blogg. Denna gång från Annas mat. Guacamolen är mer eller mindre som den som finns i Eat the Heat av Jonas Borssén. I alla fall är det så här jag gör den.

Scones: Sätt ugnen på 225 grader. Mät upp 5 dl vetemjöl, 1 tsk salt, 1 msk socker och 2 tsk bakpulver i en lagomt stor skål. Blanda. Skär 100 g kylskåpskallt smör i mindre tärningar och arbeta in smöret i mjölblandningen. Använd fingrarna. Arbeta inte ihjäl dig. Häll på 2 dl mjölk och blanda snabbt ihop till en deg. Ta upp den på mjölat bakbord och tryck ut den till en lagomt tjock rundel. Skär rundeln först i fyra delar och dela sedan varje del en gång till. Klarade du det ska du ha åtta trianglar att lägga på en plåt. Gör det och grädda i 15-20 minuter. Ät dem varma. Gärna med ost, smör och valfri sylt. Jag gillar jordgubbssylt. Drick ditt favorit-te till. Helst en svart variant för den genuina brittiska effekten...

Till guacamolen behöver du 2 lagom mogna avokado. Dela dem, ta ur kärnorna och mosa dem lite slarvigt. Lite bitar är bara trevligt. Pressa i två klyftor vitlök. Häll på ett par msk olivolja och saften från en lime. Smaka av med flingsalt.

Så där ja. Håller nog på recepten till gårdagens middag till nästa inlägg. Ska ju bort hela helgen som kommer. Måste ju ha nåt att skriva här nästa vecka också :-). Later/L

tisdag 18 september 2007

Husmoderlighet

Kände mig riktigt husmoderlig när jag använde min kockumsgryta för att laga till en nötstek. Brynte den runt om i smör, saltade och pepprade. La i hackad morot, palsternacka och en gul lök och drog ner värmen. Efter 20 minuter hällde jag på 1,5 dl rödvin och 3,5 dl vatten (tror jag) samt la i två lagerblad. Detta fick sen småputtra i 1,5 timme. Tog upp steken, lät den vila och skivade den sen. Mixade spadet och grönsakerna, hällde på 1 paket matlagningsgrädde och smakade av med 2 msk stark mango chutney. Fick salta på såsen rätt bra. Pepprade också. Serverade tillsammans med klyftpotatis och min egen hemkokta vinbärsgele samt sallad. Riktig söndagsmiddag.

Till lunch lagade jag mat-Niklas nordafrikanska frikadeller. Följde receptet i stort sett. Hade bulgur och nötfärs istället för cous-cous och blandfärs. Hittade inga sultanrussin så fick ta vanliga ica-russin. Funkade det med. Gott var det också. Faktiskt inte starkt för en gångs skull utan bara kryddigt. Harissan var dock stark så överdosera inte om ni är känsliga! Den kan man nog, precis som etiketten och mat-Niklas sa, använda till allt som behöver hottas upp lite... Finns i tub på Willys för 6.90. Hittade den på etniska hyllan.

Vill bara till sist utfärda en liten varning. Om ni skulle få för er att hänga ut och vädra sommarkläder en lördagkväll så ta då in kläderna på söndag. Vänta inte av ren slöhet till måndag efter jobbet då det blåser storm ute och tokregnar. Då får ni a) ta upp två par genomblöta beiga byxor från balkongen och b) se er favorittunika från Indiska (vilken iofs kostade 50 kr på rea) ligga på plåttaket nedanför er balkong. Har ni dessutom vid ett flertal tillfället besvärat er vaktmästare med andra pinsamma grejer som typ att tappa nycklarna i hiss-schaktet måste ni med förtroende vända er till nån annan som kan lösa problemet. Tack och lov finns mammas snälla A. Han ryckte ut med trappstege och räfsa. Hips vips låg tunikan i hallen när jag kom hem. Tack A för hjälpen och för att jag slapp ringa vaktis :-). Det får nog räcka för idag tror jag.

tisdag 11 september 2007

Quornbitar och risnudlar

Tur att jag iaf lagar mat på helgerna. Under veckorna blir det inte mycket lagat kan jag säga (iofs kan man väl fråga sig varför jag i så fall har en matblogg men är man bara en person i sitt hem finns det ingen större mening med att laga typ en portion varje dag). I helgen blev det i alla fall två rätter. Quorngryta med persikor och fiskgryta med risnudlar. Det förstnämnda receptet har hängt med rätt så länge. Åt grytan första gången hemma hos en rar dam som jobbade på HP mina två första år där. Hon bjöd hem oss allihopa när hon pensionerade sig. Hon lagade grytan med skinkstek och hade hittat receptet i någon damtidning typ Hemmets veckotidning. Där användes fläskfilé. Jag har istället quorn. Kyckling går säkert också bra.

Om du vill laga sex portioner persikogryta gör du så här:
Fräs 1 skivad purjolök och 1 stor burk skivad svamp (spara vätskan) i smör utan att det tar färg. Tillsätt 1 paket matlagningsgrädde, vätskan från svampen (ca 1,5 dl), 1 dl vatten, 1 påse quornbitar, 1 buljongtärning alt. fond, 1 msk soja, 1 dl mango chutney (valfri styrka) samt salt och peppar. Låt puttra ca 10 minuter. Öppna en stor burk med persikohalvor. Häll av lagen och skär halvorna i mindre bitar. Tillsätt dem. Smaka av och tillsätt maizena-redning så grytan tjocknar lite lagom. Servera med ris.

Fiskgrytan blev också bra. Fast använd inte billig hoki från Willys. Den var inte så god. Köp lite dyrare fisk istället. För fyra portioner gör du så här:
Hacka 1 gul lök, 1 vitlöksklyfta, 1 msk ingefära, 1 citrongräs (alt. skal från en lime), 1 röd chili (välj mängd själv om 1 verkar mycket). Fräs i olja. Tillsätt 1 burk kokosmjölk samt en halv dl fisksås. Klipp ner 6 limeblad. Låt koka i 5 minuter. Tillsätt 600 g vit fisk i mindre bitar. Lägg på locket, stäng av värmen och låt kastrullen stå kvar på plattan i 5 minuter. Koka under tiden upp vatten och lägg ner 1 förpackning med risnudlar i ca 3 minuter eller enligt förpackningen. Dela dem gärna i mindre bitar innan de hamnar i vattnet. Häll av vattnet och tillsätt nudlarna i grytan. Värm på alltihopa, tillsätt skalade räkor (500 g oskalade) samt en kruka koriander. Smaka av sältan. Servera. Gärna i djupa tallrikar. Nä, nu ska jag träna. Och till skillnad från i lördags ska jag minnas vilken del av kroppen jag tränat när jag kommer hem för att stretcha. Tränade överkropp i lördags och gick glatt hem och stretchade benen. Då är det bara att uthärda träningsvärk dagen efter. För som uttrycket säger. Är huvudet dumt får kroppen lida :-)

fredag 7 september 2007

Äntligen bloggtime!

Fattar inte var tiden tar vägen. Måste ju se till att blogga lite då och då så min tålmodiga publik inte tappar intresset... Har tack och lov lite recept att förmedla.

Börjar med kikärtssoppan från Oliver och Timjan. Bra som lunch. Serveras förslagsvis med havrebaguetterna i förra inlägget.

Fräs 1 hackad gul lök i olivolja. Tillsätt 1 tsk spiskummin och 2-3 tsk basilika. Fräs lite till. Pressa över 3 klyftor vitlök och häll i en tetra/burk krossade tomater, 3 msk tomatpuré, 1 msk salt och 1 msk socker. Låt småputtra ca 15 minuter. Mixa 1 burk kikärter med 3 dl vatten och saft av en halv citron. Rör ner det i soppan. Tillsätt också 1 burk hela kikärter och lite svartpeppar. Koka 15-20 minuter till på svag värme. Smaka av med salt, peppar och mer citron. Lite mer vatten kanske behövs. Soppan blir ganska tjock.

Nästa recept är ett riktigt snabbrecept. Sätt på pastavatten. Blanda en förpackning matlagningsgrädde (som vanligt med eller utan laktos) med 3 msk pesto. Tycker icas är riktigt bra. Koka upp och tillsätt en liten påse spenatblad i mindre bitar. En stor påse spenat går också bra men då är det smartare att lägga ner spenaten i pastavattnet när det är två minuter kvar av koktiden. När pastan är i stort sett färdigkokt blandar du ner en burk räkor och en burk kräftstjärtar i pastasåsen. Krydda med salt och svartpeppar. Blanda pastan med såsen och njut. Jag gillar tagliatelle.
Vill man göra till sig lite kan man pressa ner en klyfta vitlök, riva ner lite citronskal och hacka några svarta oliver. Fetaost istället för skaldjur borde också bli bra. Med vitlöksbröd eller citronbaguetter kan det bli en riktigt trevlig fredagsmiddag. Vin kan den som inte somnar på soffan dricka till. Receptet på citronbaguetter kommer här. Återkommer med helgens matlagning.

Citronbaguetter, 3 st

5 dl ljummet vatten
½ paket jäst
1 msk olivolja
1 ½ tsk salt
2 msk rivet citronskal eller skalet från en citron
12 dl vetemjöl (720 g)

Till pensling:
1 msk olivolja
½ msk flingsalt

Rör ut jästen i vattnet och tillsätt olja, salt och citronskal.
Tillsätt allt mjöl.
Arbeta degen tills allt mjöl gått in. Degen ska vara ganska lös.
Jäs under duk 1 timme.
Sätt ugnen på 250 grader.
Häll upp degen på mjölat bakbord, knåda inte.
Skär degen i 3 delar och vrid till långa baguetter.
Lägg på plåt och jäs 10 minuter.
Pensla med olivolja och strö på flingsalt.
Grädda 10 minuter.
Öppna ugnsluckan och vrid ner värmen till 150 grader.
Stäng luckan och grädda ytterligare 15-20 minuter.