tisdag 11 september 2007

Quornbitar och risnudlar

Tur att jag iaf lagar mat på helgerna. Under veckorna blir det inte mycket lagat kan jag säga (iofs kan man väl fråga sig varför jag i så fall har en matblogg men är man bara en person i sitt hem finns det ingen större mening med att laga typ en portion varje dag). I helgen blev det i alla fall två rätter. Quorngryta med persikor och fiskgryta med risnudlar. Det förstnämnda receptet har hängt med rätt så länge. Åt grytan första gången hemma hos en rar dam som jobbade på HP mina två första år där. Hon bjöd hem oss allihopa när hon pensionerade sig. Hon lagade grytan med skinkstek och hade hittat receptet i någon damtidning typ Hemmets veckotidning. Där användes fläskfilé. Jag har istället quorn. Kyckling går säkert också bra.

Om du vill laga sex portioner persikogryta gör du så här:
Fräs 1 skivad purjolök och 1 stor burk skivad svamp (spara vätskan) i smör utan att det tar färg. Tillsätt 1 paket matlagningsgrädde, vätskan från svampen (ca 1,5 dl), 1 dl vatten, 1 påse quornbitar, 1 buljongtärning alt. fond, 1 msk soja, 1 dl mango chutney (valfri styrka) samt salt och peppar. Låt puttra ca 10 minuter. Öppna en stor burk med persikohalvor. Häll av lagen och skär halvorna i mindre bitar. Tillsätt dem. Smaka av och tillsätt maizena-redning så grytan tjocknar lite lagom. Servera med ris.

Fiskgrytan blev också bra. Fast använd inte billig hoki från Willys. Den var inte så god. Köp lite dyrare fisk istället. För fyra portioner gör du så här:
Hacka 1 gul lök, 1 vitlöksklyfta, 1 msk ingefära, 1 citrongräs (alt. skal från en lime), 1 röd chili (välj mängd själv om 1 verkar mycket). Fräs i olja. Tillsätt 1 burk kokosmjölk samt en halv dl fisksås. Klipp ner 6 limeblad. Låt koka i 5 minuter. Tillsätt 600 g vit fisk i mindre bitar. Lägg på locket, stäng av värmen och låt kastrullen stå kvar på plattan i 5 minuter. Koka under tiden upp vatten och lägg ner 1 förpackning med risnudlar i ca 3 minuter eller enligt förpackningen. Dela dem gärna i mindre bitar innan de hamnar i vattnet. Häll av vattnet och tillsätt nudlarna i grytan. Värm på alltihopa, tillsätt skalade räkor (500 g oskalade) samt en kruka koriander. Smaka av sältan. Servera. Gärna i djupa tallrikar. Nä, nu ska jag träna. Och till skillnad från i lördags ska jag minnas vilken del av kroppen jag tränat när jag kommer hem för att stretcha. Tränade överkropp i lördags och gick glatt hem och stretchade benen. Då är det bara att uthärda träningsvärk dagen efter. För som uttrycket säger. Är huvudet dumt får kroppen lida :-)

1 kommentar:

Angelica sa...

Som du skrev så går det alldeles utmärkt att använda kyckling. Eftersom jag tycker att det blir lite för sött med persika så brukar jag byta ut den mot mango antingen på burk eller ännu bättre fryst.