måndag 24 september 2007

Nudlar, scones och guacamole

Hurra! Den här gången har jag faktiskt några recept att välja på. Tyckte dessutom det blev en trevlig geografisk spridning på recepten. Lite Asien, lite Europa och lite Sydamerika.

Är hör och häpna inte heller tvungen att ta helgmatlagningen även om den var lyckad i helgen. Ni som inte prenumererar på Allt om Mat och gillar nudlar i olika varianter kan med fördel springa till närmsta kiosk och köpa senaste numret. Åt en variant hos U i lördags och testade en annan själv i går. Hennes var med kyckling som wokades med nudlar, salladslök, paprika och cashewnötter. Jag gjorde en laksabuljong på kokosmjölk, röd chili, ingefära och limeblad som jag sen hällde över nudlar, räkor, röd paprika och sugar snaps. Fisksås, socker och limesaft fick smaksätta hela anrättningen. Gott och faktiskt inte alltför starkt. Hade gärna haft i salladslök även här och så klart koriander men tyvärr var Willys grönsaksavdelning inte alltför välfylld på söndag förmiddag. Köp gärna nudlarna och annat roligt i thai-butiken. Många sorter att välja bland och det känns på en gång mycket mer genuint. Köp curry-pasta när ni ändå är där. Detta kan jag ha sagt förut men det kan inte sägas för många gånger. Den röda är min favorit. Undvik curry-pastan i de vanliga butikerna.

Tänkte förmedla två snabba recept denna gång. Annas scones och guacamole. På bägge finns olika varianter men de här är mina favoriter. Än en gång är det alltså Anna som får stå för ett recept i denna blogg. Denna gång från Annas mat. Guacamolen är mer eller mindre som den som finns i Eat the Heat av Jonas Borssén. I alla fall är det så här jag gör den.

Scones: Sätt ugnen på 225 grader. Mät upp 5 dl vetemjöl, 1 tsk salt, 1 msk socker och 2 tsk bakpulver i en lagomt stor skål. Blanda. Skär 100 g kylskåpskallt smör i mindre tärningar och arbeta in smöret i mjölblandningen. Använd fingrarna. Arbeta inte ihjäl dig. Häll på 2 dl mjölk och blanda snabbt ihop till en deg. Ta upp den på mjölat bakbord och tryck ut den till en lagomt tjock rundel. Skär rundeln först i fyra delar och dela sedan varje del en gång till. Klarade du det ska du ha åtta trianglar att lägga på en plåt. Gör det och grädda i 15-20 minuter. Ät dem varma. Gärna med ost, smör och valfri sylt. Jag gillar jordgubbssylt. Drick ditt favorit-te till. Helst en svart variant för den genuina brittiska effekten...

Till guacamolen behöver du 2 lagom mogna avokado. Dela dem, ta ur kärnorna och mosa dem lite slarvigt. Lite bitar är bara trevligt. Pressa i två klyftor vitlök. Häll på ett par msk olivolja och saften från en lime. Smaka av med flingsalt.

Så där ja. Håller nog på recepten till gårdagens middag till nästa inlägg. Ska ju bort hela helgen som kommer. Måste ju ha nåt att skriva här nästa vecka också :-). Later/L

Inga kommentarer: