fredag 7 september 2007

Äntligen bloggtime!

Fattar inte var tiden tar vägen. Måste ju se till att blogga lite då och då så min tålmodiga publik inte tappar intresset... Har tack och lov lite recept att förmedla.

Börjar med kikärtssoppan från Oliver och Timjan. Bra som lunch. Serveras förslagsvis med havrebaguetterna i förra inlägget.

Fräs 1 hackad gul lök i olivolja. Tillsätt 1 tsk spiskummin och 2-3 tsk basilika. Fräs lite till. Pressa över 3 klyftor vitlök och häll i en tetra/burk krossade tomater, 3 msk tomatpuré, 1 msk salt och 1 msk socker. Låt småputtra ca 15 minuter. Mixa 1 burk kikärter med 3 dl vatten och saft av en halv citron. Rör ner det i soppan. Tillsätt också 1 burk hela kikärter och lite svartpeppar. Koka 15-20 minuter till på svag värme. Smaka av med salt, peppar och mer citron. Lite mer vatten kanske behövs. Soppan blir ganska tjock.

Nästa recept är ett riktigt snabbrecept. Sätt på pastavatten. Blanda en förpackning matlagningsgrädde (som vanligt med eller utan laktos) med 3 msk pesto. Tycker icas är riktigt bra. Koka upp och tillsätt en liten påse spenatblad i mindre bitar. En stor påse spenat går också bra men då är det smartare att lägga ner spenaten i pastavattnet när det är två minuter kvar av koktiden. När pastan är i stort sett färdigkokt blandar du ner en burk räkor och en burk kräftstjärtar i pastasåsen. Krydda med salt och svartpeppar. Blanda pastan med såsen och njut. Jag gillar tagliatelle.
Vill man göra till sig lite kan man pressa ner en klyfta vitlök, riva ner lite citronskal och hacka några svarta oliver. Fetaost istället för skaldjur borde också bli bra. Med vitlöksbröd eller citronbaguetter kan det bli en riktigt trevlig fredagsmiddag. Vin kan den som inte somnar på soffan dricka till. Receptet på citronbaguetter kommer här. Återkommer med helgens matlagning.

Citronbaguetter, 3 st

5 dl ljummet vatten
½ paket jäst
1 msk olivolja
1 ½ tsk salt
2 msk rivet citronskal eller skalet från en citron
12 dl vetemjöl (720 g)

Till pensling:
1 msk olivolja
½ msk flingsalt

Rör ut jästen i vattnet och tillsätt olja, salt och citronskal.
Tillsätt allt mjöl.
Arbeta degen tills allt mjöl gått in. Degen ska vara ganska lös.
Jäs under duk 1 timme.
Sätt ugnen på 250 grader.
Häll upp degen på mjölat bakbord, knåda inte.
Skär degen i 3 delar och vrid till långa baguetter.
Lägg på plåt och jäs 10 minuter.
Pensla med olivolja och strö på flingsalt.
Grädda 10 minuter.
Öppna ugnsluckan och vrid ner värmen till 150 grader.
Stäng luckan och grädda ytterligare 15-20 minuter.

1 kommentar:

Angelica sa...

Tycker att du skall tipsa om att citronskalet ovanpå bröden blir svarta i ugnen... så jag brukar skippa det.

Kan också kort berätta om kvällens middag... soppa kokade morötter, kålrot och ris i kycklingbuljong i slutet kastade jag ner falukorv... Inte speciellt gott, men den förkylda ungen gillade det.