onsdag 26 december 2007

Julstämning

så var det dags att blogga igen. på bilden ser ni en av mina julfavoriter sitt lite trista namn till trots. saffranspannkaka låter ju inte hur kul som helst men är riktigt gott. gör först en halv sats risgrynsgröt med 2 dl vatten som får koka upp med lite salt och en smörklick. lägg i 1 dl risgryn och låt koka i 1o minuter på låg värme. höj värmen och häll i 4 dl mjölk. låt koka upp under omrörning, sänk till ettan och låt stå i ca 30 minuter.

när gröten har svalnat lite blandar du i ett halvt kuvert saffran, 1,5 dl grädde eller mjölk, 2 ägg samt en halv dl socker. Häll smeten i smord pajform och grädda i 200 grader 30-40 minuter. servera med grädde och hallonsylt.

receptet kommer så klart från förträffliga anna och hennes julbok vinterns goda ting. den har varit slutsåld länge men i år har det getts ut igen. har ni den inte är det läge att investera.

har inte lagat så mycket julmat utan har mest varit hos andra och ätit. dock hade jag och u, a, j och så klart s en liten middag dagen innan julafton. a fixade förrätt med löjrom, räkor och avokado. u hade gjort sin spenatpaj och jag hade griljerat skinka och gjort några sallader samt potatismos. gott och trevligt. spenatpajen gör du så här: gör först ett valfritt pajskal. jag gillar mat-tinas som inte är så fett: 4 dl vetemjöl, 2 tsk bakpulver, 50 g mjukt smör och 1,5 dl mjölk. blanda ihop och tryck ut i pajform. blanda till fyllningen 375 g hackad spenat (urkramad), 2 ägg, 2,5 dl valfri grädde, 1 tsk dragon, 1 tsk körvel, timjan eller basilika (jag tar timjan), 1 pressad vitlöksklyfta och 2 dl riven ost. salta och peppra. grädda i 200 grader ca 25 minuter.

jag gjorde tre sallader. en rödkåls-coleslaw som kunde smakat mer pepparrot så gillar ni pepparrot är det bara att dra på. gjorde också fänkålsklyftor marinerade i citron och fransk senap vilket också blev bra. tyvärr var receptet i länken inte helt komplett men det var inte så svårt. sjud fänkålsklyftorna i saltat vatten ca 10 minuter. blanda under tiden ihop vinägretten och häll över. låt stå några timmar. gärna över natten. rör om då och då. gjorde också en morotssallad med apelsin och fänkål som blev riktigt bra. skär 400 g morötter i smala stavar. förväll 3-5 minuter i lättsaltat vatten men låt dem inte bli mjuka. blanda ihop skal från en apelsin (enklast med zest-järn), 0,5 dl pressad apelsinsaft, 1 tsk riven ingefära, 0,5 tsk salt, 1 krm svartpeppar och 2 msk rapsolja. rör ner morötterna. låt dra ett tag, gärna över natten.

så ja. nästa gång jag bloggar är det nog ett nytt år. och som sagt. nytt år nya möjligheter. gott nytt år hur som helst (fast njut av julen några dagar till)!

onsdag 19 december 2007

Ajvar relish

whoopsie daisy. kom på på jobbet idag att jag glömt bort mitt tisdagsbloggande. nåja några veckor framöver blir det ju ändå lite smågalet så om jag börjat slarva redan nu har jag väl bara fått julstämning lite väl tidigt.

har inte så många recept att komma med för nu lagas det inte mycket mat. söndagens mat hade i alla fall ett gemensamt tema. Ajvar relish. En trevlig glasburk med någon sorts paprikakräm med kryddor. Håller på att tömma mitt skafferi och hittade en burk som behövde ätas upp. Gjorde linssoppa och järpar (trist namn på trevlig form när man tröttnat på biffar :-)). Följde recepten men hade så klart het ajvar relish. Blandade inte lammfärsen med ägg utan tog potatismjöl och mjölk istället vilket jag tycker är det ulitimata till färsrecept. Serverade lammfärsjärparna med klyftpotatis och tzatziki samt en avokado- och tomatsallad upp-piffad med lite olivolja och vit balsamvinäger. Gjorde också julmüsli. Följde mitt müsli-recept som jag redan har här nånstans men piffade upp det hela med lite pepparkakskryddor så här i juletid. Så där ja. God jul på er alla mina läsare :-)/L

tisdag 11 december 2007

Julen är (snart) här...

Måste bara börja med att säga att nu är skrivaren sammankopplad med datorn. Är mycket nöjd med min händighet. Sen måste jag också bara säga att tydligen var det svårare än jag trodde att hålla ordning på vad jag fick av vem i födelsedagspresent. Därför tackar jag A för bakplåtsmojängen och mor för besticken. Kära mor får också ett särskilt tack för sin insats som bloggpolis :-).

Har hör och häpna bakat matbröd i helgen. Tyvärr var det alltför länge sen. Visserligen blev det ett bikarbonatrecept men såna ska man inte hysa någon illvilja mot. Det här var ett julinspirerat bröd. Under tiden bröden stod i ugnen spreds en mycket angenäm doft av nejlikor i köket. Snart är julen här på riktigt...

Vill du också ha lite julstämning bakar du julbröden så här:
Rör ihop 8 dl filmjölk, 2 dl mörk brödsirap, 8 dl vetemjöl, 3 dl grahammjöl, 4 dl grovt rågmjöl, 1 msk bikarbonat, 1 tsk malda nejlikor, 1 tsk mald ingefära, ev. 1 tsk mald pomerans (det hoppade jag över), 2 tsk salt samt 2 dl grovhackade valnötter (optional) i en rätt så stor bunke. Skala, kärna ur och hacka 2 äpplen i mindre bitar. Rör ner äppelbitarna. Fördela smeten i 2 st 2-litersformar eller 3 st 1,5-litersformar. Kom bara ihåg att smörja eller olja formarna. Grädda längst ner i ugnen 1 timme och 15 minuter i 175 grader. Täck bröden om de blir för mörka. Enjoy.

Kokade också soppa i helgen. Gjorde någon typ av gulaschsoppa som blev helt okej. Synd bara att högrev tar sån tid att förbereda. Ids du inte det är färdigskurna grytbitar inget dåligt alternativ. Ta typ 700 g högrev eller 400 g grytbitar till 6 portioner soppa. Skär högreven i tärningar. Skär bort allt fett. Det tar ett tag.
Ta sedan fram din största gryta. Det gjorde inte jag. Fick istället koka två mindre kastruller. Välj själv vilket du vill göra. Fräs iaf 1 paket hackat bacon en stund. Lägg ner hacket av en gul lök, 2 vitlöksklyftor och 1 röd chili samt 2 msk tomatpuré. Fräs en stund till men akta så det inte bränner. Lägg sen ner köttet och 6 tärnade potatisar. Fräs ytterligare en stund. Häll sedan på 1 l vatten och 3 dl rött vin. Tillsätt 4 buljongtärningar eller motsvarande mängd fond. Koka upp och skumma av ytan. Häll sedan i två burkar krossade tomater, 1 tsk mejram, 1 tsk timjan och 1 msk honung. Låt koka minst en timme under lock. Smaka av. Du behöver nog peppra. Servera med bröd.

Till sist ett av mina absoluta favoritrecept som jag åt till middag idag. Senapspanerad lax med brysselkål i senapsgrädde.
Tina 4 laxbitar. Lägg dessa i en form. Salta och peppra. Bre på rätt ordentligt med senap ovanpå och runtom laxen. Jag använder grov skånsk senap. Strö över ströbröd. Sätt in en form med klyftpotatis i ugnen. Låt den stå inne 15 minuter i 225 grader. Sätt då in laxen och stek potatisen och laxen 15 minuter till. Gör under tiden brysselkålen. Var lite smålat idag och tog fryst kål. Helt okej. Koka upp 400 gram brysselkål i vatten och låt koka några minuter. Häll av vattnet och tillsätt 1 paket valfri grädde. Jag använde oatly. Rör också i 2 msk skånsk senap och 1 tsk salt. Red eventuellt av med lite maizena-redning. Oj så gott :-).

tisdag 4 december 2007

Höjden av händighet

Har slagit på stort och köpt en färgskrivare/scanner/kopiator. Finansieringen löstes delvis genom att SEB förra veckan gav mig 500 kr för att jag har mitt ekonomiska liv i ordning :-). Fick ett sms att paketet anlänt och gick glad i hågen och hämtade paketet. Insåg inte hur jädra tung en färgskrivare/scanner/kopiator är så höll nästan inte på att orka bära hem eländet. Kom till slut hem men nu kan jag inte använda armarna särskilt mycket. Är ingen större idé att träna heller eftersom bara att skriva det här åsamkar mig smärta. Nåja. Har i alla fall packat upp nivetvad och dessutom lyckats installera den. Själv :-). Hur händig är jag. Har dock kvar att koppla ihop den med datorn. För det måste jag tydligen ha en usb-kabel men har lyckats följa instruktionen och till och med fått den att skriva ut en test-sida. Mycket nöjd med mig själv.

Helgfikat var trevligt både lördag och söndag. En god kaksort är Dubbelt så goda. Hade kaaanske tagit i lite vad gäller antalet fikasorter men tröstar mig med att jag inte behöver baka så mycket till jul. Ska göra julgodis istället :-). Fick bra med presenter fast jag och mina vänner inte längre ger varandra presenter. En flaska vitt, en flaska rött och två halvflaskor champagne. Samt en bit fransyska. Fick också tidigare i veckan en fin pläd, en chicklit-bok, smaksatt kaffe och några chokladbitar. Av kära mor fick jag en mojäng att ha plåtar på när jag storbakar. Ser någon månne något gemensamt tema i gåvorna :-).

När lördagsgästerna gått hem stoppade jag in en rostbiff i ugnen. Saltade och pepprade den bara och så in i ugnen på 125 grader. Lät innertemperaturen bli 65 grader. Tog ut den och lät den vila medan jag gräddade rotfruktsgratängen. Skivade upp rostbiffen som var helt perfekt rosa. Så här gör du gratängen: Skiva 500 g potatis, 1 stor morot, 1 stor palsternacka, 100 g rotselleri och 100 g kålrot tunt. Lägg skivorna i en stor bunke. Pressa över 2 vitlöksklyftor. Krydda med timjan, kanske 1-2 tsk. Smula över ett paket fetaost. Häll över 2 dl valfri grädde samt 1 dl mjölk. Lyxade mig med vispgrädde men matlagningsgrädde går också bra. Krydda med 1,5 tsk salt och nymald svartpeppar. Häll över i gratängform och toppa med 1,5 dl riven ost. Grädda i 225 grader ca 45-50 minuter.

Receptjouren har den här gången fått en förfrågan på en av rätterna jag lagade till buffén för några veckor sen. Så här gör du fetaostkycklingen: Bryn 1 kg kyckling. Salta och peppra. Låt kycklingen gå klart i ugnen på 125 grader tills innertemperaturen är 70 grader. Eller stek dem som du vill. Huvudsaken är att de blir genomstekta. Skiva upp dem och lägg på fat.
Smula över 1 paket fetaost. Strö över typ 1 påse ruccola. Vispa ihop 4 msk balsamvinäger, 2 msk honung och 2 msk olja. Häll över dressingen. Funkar bra med både kall och varm kyckling. Välj själv vad som passar bäst.