onsdag 26 december 2007

Julstämning

så var det dags att blogga igen. på bilden ser ni en av mina julfavoriter sitt lite trista namn till trots. saffranspannkaka låter ju inte hur kul som helst men är riktigt gott. gör först en halv sats risgrynsgröt med 2 dl vatten som får koka upp med lite salt och en smörklick. lägg i 1 dl risgryn och låt koka i 1o minuter på låg värme. höj värmen och häll i 4 dl mjölk. låt koka upp under omrörning, sänk till ettan och låt stå i ca 30 minuter.

när gröten har svalnat lite blandar du i ett halvt kuvert saffran, 1,5 dl grädde eller mjölk, 2 ägg samt en halv dl socker. Häll smeten i smord pajform och grädda i 200 grader 30-40 minuter. servera med grädde och hallonsylt.

receptet kommer så klart från förträffliga anna och hennes julbok vinterns goda ting. den har varit slutsåld länge men i år har det getts ut igen. har ni den inte är det läge att investera.

har inte lagat så mycket julmat utan har mest varit hos andra och ätit. dock hade jag och u, a, j och så klart s en liten middag dagen innan julafton. a fixade förrätt med löjrom, räkor och avokado. u hade gjort sin spenatpaj och jag hade griljerat skinka och gjort några sallader samt potatismos. gott och trevligt. spenatpajen gör du så här: gör först ett valfritt pajskal. jag gillar mat-tinas som inte är så fett: 4 dl vetemjöl, 2 tsk bakpulver, 50 g mjukt smör och 1,5 dl mjölk. blanda ihop och tryck ut i pajform. blanda till fyllningen 375 g hackad spenat (urkramad), 2 ägg, 2,5 dl valfri grädde, 1 tsk dragon, 1 tsk körvel, timjan eller basilika (jag tar timjan), 1 pressad vitlöksklyfta och 2 dl riven ost. salta och peppra. grädda i 200 grader ca 25 minuter.

jag gjorde tre sallader. en rödkåls-coleslaw som kunde smakat mer pepparrot så gillar ni pepparrot är det bara att dra på. gjorde också fänkålsklyftor marinerade i citron och fransk senap vilket också blev bra. tyvärr var receptet i länken inte helt komplett men det var inte så svårt. sjud fänkålsklyftorna i saltat vatten ca 10 minuter. blanda under tiden ihop vinägretten och häll över. låt stå några timmar. gärna över natten. rör om då och då. gjorde också en morotssallad med apelsin och fänkål som blev riktigt bra. skär 400 g morötter i smala stavar. förväll 3-5 minuter i lättsaltat vatten men låt dem inte bli mjuka. blanda ihop skal från en apelsin (enklast med zest-järn), 0,5 dl pressad apelsinsaft, 1 tsk riven ingefära, 0,5 tsk salt, 1 krm svartpeppar och 2 msk rapsolja. rör ner morötterna. låt dra ett tag, gärna över natten.

så ja. nästa gång jag bloggar är det nog ett nytt år. och som sagt. nytt år nya möjligheter. gott nytt år hur som helst (fast njut av julen några dagar till)!

Inga kommentarer: