tisdag 11 december 2007

Julen är (snart) här...

Måste bara börja med att säga att nu är skrivaren sammankopplad med datorn. Är mycket nöjd med min händighet. Sen måste jag också bara säga att tydligen var det svårare än jag trodde att hålla ordning på vad jag fick av vem i födelsedagspresent. Därför tackar jag A för bakplåtsmojängen och mor för besticken. Kära mor får också ett särskilt tack för sin insats som bloggpolis :-).

Har hör och häpna bakat matbröd i helgen. Tyvärr var det alltför länge sen. Visserligen blev det ett bikarbonatrecept men såna ska man inte hysa någon illvilja mot. Det här var ett julinspirerat bröd. Under tiden bröden stod i ugnen spreds en mycket angenäm doft av nejlikor i köket. Snart är julen här på riktigt...

Vill du också ha lite julstämning bakar du julbröden så här:
Rör ihop 8 dl filmjölk, 2 dl mörk brödsirap, 8 dl vetemjöl, 3 dl grahammjöl, 4 dl grovt rågmjöl, 1 msk bikarbonat, 1 tsk malda nejlikor, 1 tsk mald ingefära, ev. 1 tsk mald pomerans (det hoppade jag över), 2 tsk salt samt 2 dl grovhackade valnötter (optional) i en rätt så stor bunke. Skala, kärna ur och hacka 2 äpplen i mindre bitar. Rör ner äppelbitarna. Fördela smeten i 2 st 2-litersformar eller 3 st 1,5-litersformar. Kom bara ihåg att smörja eller olja formarna. Grädda längst ner i ugnen 1 timme och 15 minuter i 175 grader. Täck bröden om de blir för mörka. Enjoy.

Kokade också soppa i helgen. Gjorde någon typ av gulaschsoppa som blev helt okej. Synd bara att högrev tar sån tid att förbereda. Ids du inte det är färdigskurna grytbitar inget dåligt alternativ. Ta typ 700 g högrev eller 400 g grytbitar till 6 portioner soppa. Skär högreven i tärningar. Skär bort allt fett. Det tar ett tag.
Ta sedan fram din största gryta. Det gjorde inte jag. Fick istället koka två mindre kastruller. Välj själv vilket du vill göra. Fräs iaf 1 paket hackat bacon en stund. Lägg ner hacket av en gul lök, 2 vitlöksklyftor och 1 röd chili samt 2 msk tomatpuré. Fräs en stund till men akta så det inte bränner. Lägg sen ner köttet och 6 tärnade potatisar. Fräs ytterligare en stund. Häll sedan på 1 l vatten och 3 dl rött vin. Tillsätt 4 buljongtärningar eller motsvarande mängd fond. Koka upp och skumma av ytan. Häll sedan i två burkar krossade tomater, 1 tsk mejram, 1 tsk timjan och 1 msk honung. Låt koka minst en timme under lock. Smaka av. Du behöver nog peppra. Servera med bröd.

Till sist ett av mina absoluta favoritrecept som jag åt till middag idag. Senapspanerad lax med brysselkål i senapsgrädde.
Tina 4 laxbitar. Lägg dessa i en form. Salta och peppra. Bre på rätt ordentligt med senap ovanpå och runtom laxen. Jag använder grov skånsk senap. Strö över ströbröd. Sätt in en form med klyftpotatis i ugnen. Låt den stå inne 15 minuter i 225 grader. Sätt då in laxen och stek potatisen och laxen 15 minuter till. Gör under tiden brysselkålen. Var lite smålat idag och tog fryst kål. Helt okej. Koka upp 400 gram brysselkål i vatten och låt koka några minuter. Häll av vattnet och tillsätt 1 paket valfri grädde. Jag använde oatly. Rör också i 2 msk skånsk senap och 1 tsk salt. Red eventuellt av med lite maizena-redning. Oj så gott :-).

Inga kommentarer: