
Måste ta och se till att snart komma igenom all semestermat. Ska försöka vara mindre utförlig i det här inlägget :-). Onsdag hade jag, mamma och syster yster picknick nere vid vattnet innan vi åkte till Roma och tittade på Hamlet. Lasermannenskådisen spelade Hamlet och var mkt bra. Likaså Ofelia spelades bra av Lo Kauppi. Lars Norén i all ära men nog hade han skalat bort lite väl mycket av handlingen. Kan man inte sin Shakespeare så begrep man nog inte pjäsens storhet genom att titta på denna version. Föredrar den utmärkta filmversionen av och med Kenneth Branagh. Oj nu lät jag som en riktig svenskfröken fast jag har sommarlov...
På torsdag träffade vi lillasyster för lunch på en vego-restaurang. Ett helt rum fullt med vegetarisk buffé. Godast var jordnötsröran som innehöll (om jag och mannen i baren som frågade i köket kommer ihåg rätt): jordnötter, ketjap manis, tomatsås, apelsinjuice, citrongräs och ingefära. Sen var det dags att åka tillbaka till Stockholm och nya restaurangäventyr.
Många restauranger i Stockholm var semesterstängda men vi hittade, efter inrådan av syster yster, en riktig sommar-restaurang. Nyfiken Gul nere vid Eriksdalsbadet. Här fick man grilla sin egen mat. Jag tog chili- och ingefärsmarinerad fläskfilé och mamma en hamburgare. Vi beställde också ett färskpotatisknyte med pepparrotssmör (som värmdes på grillen) och en mkt god sallad på fetaost, vattenmelon och babyspenat. Gjorde den hos pappa och E veckan därpå. La till rödlök, citronsaft, olivolja samt salt och peppar. Mycket, mycket gott..... Gasolgrillar stod utspridda på uteserveringen så det var bara att gå till den närmsta och sätta igång.
Lunch på fredag på Restaurang Malaysia på Luntmakargatan. Den koreanska och Moon Cake på samma gata var tyvärr semesterstängda. Helt okej mat på den malayiska dock. Tror jag åt biff i mangosås. På fredag eftermiddag var både jag och mamma helt utmattade efter allt semestrande och shoppande :-). Hade stora planer på att äta middag på en solig uteservering. Hur det slutade? Med hämtmat från Söderhallarna som vi åt i syster ysters lägenhet. Sen vinkade jag av mor och spenderade en lugn helg på Söder. Tack mor för en mycket trevlig semester. Maten denna helg inte mycket att rapportera. Använde inte spisen utan köpte matvete på burk, tonfisk, fetaost och en påse blandad sallad. Blandade ihop detta i en stor skål. Vips hade jag mat resten av helgen. På Söderhallarna lyckades vi hitta något så unikt som en ciabatta-baguette. God var den men får inte riktigt konceptet att gå ihop...
Lämnade systers lägenhet på måndag morgon för vidare transport till pappa och E. Med mig från Södermalm (där tidningen Södermalmsnytt delas ut) hade jag ett recept på en potatissallad med avokado, fetaost, persilja, basilika och färsk lök. Vitvinsvinäger och olivolja som dressing plus salt och peppar. Den lagade vi till och åt tillsammans med oxfilé. Jag gjorde en variant på Jamie Olivers recept på en sojasås. Riv en halv röd chili, två till tre vitlöksklyftor samt en bit färsk ingefära fint (nu använde jag torkad ingefära vilket också fungerade). Blanda med drygt en halv deciliter soja (japansk eller kinesisk spelar ingen roll). Båda blir bra fast på olika sätt. Pressa i saft från minst en halv citron. Lime borde också fungera. Smaka av och se till att alla smaker märks lagom mycket. Späd eventuellt med lite vatten om den är för sojig... Bra om man inte orkat eller hunnit marinera köttet. Funkar bäst till nöt men kyckling och gris borde också fungera.
Tisdag pasta med sås på kräftstjärtar. Också gott. Onsdag fikade vi på Tant Brun i Sigtuna (var är bilderna du lovade maila upp pappa?). Middag pangasiusfilé kokt i mikron med sås gjord på cremé fraiche och pesto tillsammans med den tidigare nämnda feta- och melonsalladen. Sen var det dags att sätta sig på planet hem. Tack även pappa och E för en trevlig semester. Så där ja. Nu har jag redogjort för semestermaten! Skönt...
På torsdag träffade vi lillasyster för lunch på en vego-restaurang. Ett helt rum fullt med vegetarisk buffé. Godast var jordnötsröran som innehöll (om jag och mannen i baren som frågade i köket kommer ihåg rätt): jordnötter, ketjap manis, tomatsås, apelsinjuice, citrongräs och ingefära. Sen var det dags att åka tillbaka till Stockholm och nya restaurangäventyr.
Många restauranger i Stockholm var semesterstängda men vi hittade, efter inrådan av syster yster, en riktig sommar-restaurang. Nyfiken Gul nere vid Eriksdalsbadet. Här fick man grilla sin egen mat. Jag tog chili- och ingefärsmarinerad fläskfilé och mamma en hamburgare. Vi beställde också ett färskpotatisknyte med pepparrotssmör (som värmdes på grillen) och en mkt god sallad på fetaost, vattenmelon och babyspenat. Gjorde den hos pappa och E veckan därpå. La till rödlök, citronsaft, olivolja samt salt och peppar. Mycket, mycket gott..... Gasolgrillar stod utspridda på uteserveringen så det var bara att gå till den närmsta och sätta igång.
Lunch på fredag på Restaurang Malaysia på Luntmakargatan. Den koreanska och Moon Cake på samma gata var tyvärr semesterstängda. Helt okej mat på den malayiska dock. Tror jag åt biff i mangosås. På fredag eftermiddag var både jag och mamma helt utmattade efter allt semestrande och shoppande :-). Hade stora planer på att äta middag på en solig uteservering. Hur det slutade? Med hämtmat från Söderhallarna som vi åt i syster ysters lägenhet. Sen vinkade jag av mor och spenderade en lugn helg på Söder. Tack mor för en mycket trevlig semester. Maten denna helg inte mycket att rapportera. Använde inte spisen utan köpte matvete på burk, tonfisk, fetaost och en påse blandad sallad. Blandade ihop detta i en stor skål. Vips hade jag mat resten av helgen. På Söderhallarna lyckades vi hitta något så unikt som en ciabatta-baguette. God var den men får inte riktigt konceptet att gå ihop...
Lämnade systers lägenhet på måndag morgon för vidare transport till pappa och E. Med mig från Södermalm (där tidningen Södermalmsnytt delas ut) hade jag ett recept på en potatissallad med avokado, fetaost, persilja, basilika och färsk lök. Vitvinsvinäger och olivolja som dressing plus salt och peppar. Den lagade vi till och åt tillsammans med oxfilé. Jag gjorde en variant på Jamie Olivers recept på en sojasås. Riv en halv röd chili, två till tre vitlöksklyftor samt en bit färsk ingefära fint (nu använde jag torkad ingefära vilket också fungerade). Blanda med drygt en halv deciliter soja (japansk eller kinesisk spelar ingen roll). Båda blir bra fast på olika sätt. Pressa i saft från minst en halv citron. Lime borde också fungera. Smaka av och se till att alla smaker märks lagom mycket. Späd eventuellt med lite vatten om den är för sojig... Bra om man inte orkat eller hunnit marinera köttet. Funkar bäst till nöt men kyckling och gris borde också fungera.
Tisdag pasta med sås på kräftstjärtar. Också gott. Onsdag fikade vi på Tant Brun i Sigtuna (var är bilderna du lovade maila upp pappa?). Middag pangasiusfilé kokt i mikron med sås gjord på cremé fraiche och pesto tillsammans med den tidigare nämnda feta- och melonsalladen. Sen var det dags att sätta sig på planet hem. Tack även pappa och E för en trevlig semester. Så där ja. Nu har jag redogjort för semestermaten! Skönt...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar