tisdag 16 oktober 2007

Rödvin och rödkål

Hade tydligen ett tema för söndagens matlagning. Gjorde en småskum men god soppa till lunch i söndags. Så här gör du den:

Fräs en hackad vitlöksklyfta och en hackad rödlök i olivolja. Rör ner två tsk timjan. Öppna en burk bönor (jag tog cannelini men i receptet var det borlotti) och häll ner bönorna och spadet. Häll också ner en tetra alternativt burk med krossade tomater samt en burk rödkål. Tillsätt också 2 dl vatten samt kanske en halv tsk sambal. Tog en tsk och det var på gränsen till för mycket. Tomater bär ju hetta på nåt mystiskt sätt. Sjud i 5 minuter. Vrålkoka inte för då bränner soppan fast i botten och det vill du ju inte. Smaksätt med 1 msk balsamvinäger, salt och peppar. Servera gärna med nybakt bröd. Jag gjorde fantastiskt bröd.

Konstigt nog har jag inte haft med det receptet än. Det är nog det bröd jag bakar mest. Så här gör du i alla fall. Detta är så klart ännu ett av Annas recept och brödet är verkligen fantastiskt. Smula ner ett halvt paket jäst i en bunke. Tillsätt 2 tsk salt och 1 msk honung. Rör ihop. Häll över 5 dl ljummet vatten samt 1 dl mjölk. Tillsätt till sist 12,5 dl vetemjöl. Blanda ihop till en deg och jäs i 1-1,5 timmar. Värm ugnen till 250 grader. Strö ut rätt ordentligt med mjöl på bakbordet. Häll ut degen. Knåda inte! Fös ihop den lite lätt så den blir någorlunda fyrkantig och någorlunda jämntjock. Strö över mer mjöl. Skär degen i 16 fyrkanter. Lägg på plåt. Om du anstränger dig lite ryms de på en plåt. Grädda i 20 minuter. De ska få ganska bra med färg.

God middag också. Coq au vin. Höstligt och snabbt. Åt grytan med fullkornsris. Lite rödvin till hade ju inte skadat men det var ju faktiskt söndag. Trevlig matvecka :-)

Inga kommentarer: